Lissabonfördraget

Riksdagens ledamöter ska i dag rösta om Lissabonfördraget. Riksdagens utrikesutskott föreslår att riksdagen säger ja till fördraget, vilket förmodligen är precis vad som kommer hända. Läs Veronica Svärds inlägg i debatten om Lissabonfördraget.


Frågor och icke-frågor

Vilka frågor som finns på dagordningen inför ett val skiftar beroende på kontexten. Vitt skilda frågor kan vara de viktiga beroende på tidpunkt och plats.


Abortfrågan, en fråga som alltid finns mer eller mindre högt på agendan inför amerikanska val, har länge varit en ickefråga i Sverige. Men nu i och med EU så har denna ickefråga - tyvärr - blivit en fråga för oss. Rätten till abort är begränsad i flera medlemsstater och därför är det viktigt att vi engagerar oss i denna fråga så att den lyfts högt på dagordningen i EU.


En annan fråga som är en fråga i Sverige - men en ickefråga i de flesta EU-länder - är frågan om delad föräldraförsäkring. Sverige har idag en oerhört generös föräldraförsäkring i jämförelse med andra länder, men vi vill gå ett steg längre och garantera barns rätt till båda sina föräldrar. En sådan rätt kan de flesta barn i Europa bara drömma om som det ser ut idag, ofta handlar det om att överhuvudtaget få föräldraledigt (läs: mammaledigt) i en rimligt lång period. Det här är en fråga som vi kan uppmärksamma i EU och där vi kan gå före och föregå med gott exempel.


/Elli

Uppdatering: En annan sak som vi i Sverige har tillgång till, till skillnad från många andra europeiska länder, är en förskola som kan ta hand om barn så att föräldrar hinner lämna och hämta före resp. efter jobbet. Detta är fantastiskt men kan bli ännu bättre, så att även föräldrar som arbetar på obekväma arbetstider får möjlighet till detta. Moderaterna vill dock begränsa denna möjlighet.


Historiskt

I natt blev Obama vald till USAs första svarta president. Detta är ett
historiskt val med stort symboliskt värde. Vilken politik som kommer
att bedrivas hädanefter är en annan fråga, men valet i sig är
historiskt.

Nu är det dags att rikta blickarna tillbaka till Europa. Nästa år är
det val till Europaparlamentet och Feministiskt initiativ ställer upp
i valet. Den här bloggen kom till för att vi gemensamt vill verka för
att Fi ska komma in i Europaparlamentet, ett val som också blir
historiskt.

RSS 2.0